Není whiskey jako whiskey
Existuje několik druhů whisky. Rozdíly mezi nimi vyplývají zejména z použitého druhu obilí a z přesného postupu ve výrobě whisky. Ječmen, kukuřice, pšenice a žito jsou hlavní obilniny. Mezi výrobní metody, které určují klasifikaci whisky, patří způsob destilace po dávkách, nebo kontinuálně a proces a doba zrání. Americké whisky zrají většinou v nových dubových sudech, zatímco u skotské a irské whisky se berou použité sudy.
MALT - SLADOVÁ WHISKY
Vyrábí se výhradně ze sladového ječmene v měděných kotlích. Toto je pravá "původní" whisky ze skotské Vysočiny. Od 20. let 20. století se vyrábí rovněž v Japonsku a nyní i v Kanadě a některých regionech Asie. Malé množství této whisky se vyrábí téměř v každé evropské zemi. Jednodruhová sladová whisky neboli "single malt" označuje výrobek jedné palírny. Ve Skotsku musí zrát nejméně tři roky.
BLENDED - MÍCHANÁ WHISKY
Směsi sladových a obilných whisky mívají obvykle 40% sladové a 60% obilné. V luxusnějších míchaných whisky se používá sladové více, v obyčejných méně. Míchané whisky tvoří 92% veškeré produkce skotské whisky.
GRAIN - OBILNÁ WHISKY
Destiluje se kontinuálně v kolonovém přístroji. Obilná whisky se většinou vyrábí z pšenice nebo kukuřice spolu se sladovým i nesladovým ječmenem. Většinou se používá k míchání, ale najdou se i čisté obilné whisky.
BOURBON
Aby se whisky mohlo říkat bourbon, musí ve fázi mletí obsahovat alespoň 51% kukuřice. Zbytek může tvořit ječmen, pšenice nebo žito. Bourbon musí zrát alespoň dva roky v nových vypalovaných sudech z bílého dubu.
BLENDED MALT - MÍCHANÁ SLADOVÁ WHISKY
Zatímco jednodruhová sladová whisky je vždy výrobkem pouze jedné palírny, míchaná sladová whisky je směsí sladových whisky z více palíren.
PURE POT STILL WHISKY - PRAVÁ IRSKÁ
Tato whisky ze směsi sladového a nesladového ječmene destilovaná v kotli je čistě irskou záležitostí.
REY - ŽITNÁ WHISKY
dnes se už vidí málokdy, ale žitná je původní americká whisky. Musí obsahovat alespoň 51% žita a zrát nejméně dva roky v nových vypalovaných sudech z bílého dubu. Velké množství žitné whisky se vyrábí v Kanadě, ale tamější klasifikace se od USA liší.
TENNESSEE - WHISKY
Výrobní proces je velmi podobný jako u bourbonu. Tennessee whisky musí také obsahovat 51% kukuřice, ale rozdíl je ve filtrování přes hluboké lože dřevěného uhlí z javoru cukrového, kterému se říká "proces z Lincoln Country".